Sparkling Arrow

Onze 6 favoriete podcasts

Sparkling Arrow favoriete podcasts

Podcasts are here to stay. Ze worden steeds vaker ingezet als contentmarketingtool omdat ze natuurlijk heel geschikt zijn om op een toegankelijke manier je kennis, je content, je expertise te delen, een community op te bouwen, aan je naambekendheid te werken.

Met het maken van podcasts voor marketingdoeleinden hebben we bij Sparkling Arrow (helaas) (nog?) geen ervaring. Maar met het beluisteren ervan des te meer. We zetten onze favorieten graag voor u op een rijtje.

Veel luisterplezier tijdens de vakantie!

 

De favorieten van Elke

The Teacher’s Pet

Een van mijn favoriete podcasts die ik te pas aan te onpas aan iedereen aanraad, is meteen een van de eerste podcasts die ik ooit beluisterde en die ervoor zorgde dat ik verslingerd raakte aan het medium: The Teacher’s Pet. In deze Australische true crime podcast van The Australian gaat journalist Hedley Thomas tot op het bot om de verdwijning van Lynette Dawson op te lossen. Een spannende reeks in dat sappige Australische accent waar ik zo van hou en een aanrader voor iedereen die van true crime en grondig uitgewerkte cases houdt!

De Zonnekoning

Ik ben een fervent lezer en ben heel erg leergierig, maar kan me er vaak niet toe brengen om non-fictie te lezen. Enter: de geschiedenispodcasts! De ideale manier om tijdens het lopen wat bij te leren en mijn leestijd te reserveren voor fictie. Een win-win als het ware. Er zijn er werkelijk te veel om op te noemen, maar als ik er toch eentje moet selecteren, zou ik gaan voor De Zonnekoning met Johan Op de Beeck. In deze podcast van Klara doet de meesterverteller die Op de Beeck is in 10 afleveringen het levensverhaal van Louis Quatorze uit de doeken. Om het met de woorden van Klara te zeggen: “Verwacht u aan een weergaloos verhaal , vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk.” En terwijl u toch bij Klara bent, neem dan zeker eens een kijkje in hun podcast-bibliotheek, er zitten nog pareltjes tussen!

De Tribune

Naast true crime en geschiedenis, komen ook boeken (Team Boek Toe!, Bende van het Boek!) en sport heel vaak voor in mijn luisterlijstje. In die laatste categorie staat De Tribune wat mij betreft op één. David Naert en Tom Vandenbulcke gaan (afwisselend) samen met twee gasten door de sportactualiteit van het moment en nemen ook hun tijd om langer stil te staan bij bepaalde gebeurtenissen. Hun gasten krijgen bovendien de ruimte om vanuit hun eigen achtergrond hun kijk op de dingen te delen. Dat zorgt voor diepgang en grondige analyses, een echte verademing in tijden waarin alles snel, flitsend en snedig moet zijn.

 

De favorieten van Bjorn

Mijn eerste kennismaking met podcasts was jaren geleden toen een klant me een true crime reeks van Serial aanraadde. Ik reed in die periode regelmatig naar Brussel en keek op den duur zelfs uit naar de gebruikelijke files op de E40. Van true crime ging het naar cold cases tot ik ineens podcasts ontdekte rond ‘populaire wetenschap met humoristische inslag’. Met deze top drie kom ik nu wel heel erg uit de kast als nerd…

No Such Thing as a Fish

In No Such Thing as a Fish presenteren de researchers van het BBC2 programma QI elke week hun favoriete, opmerkelijke feit van de week. De feiten op zich zijn vaak al hilarisch. De discussies waartoe ze aanleiding geven zijn dat nog meer. Grappig, vermakelijk en een eindeloze bron van irrelevante weetjes die handig van pas komen tijdens gênante stiltes tijdens netwerkevents of op recepties.

 

Dan Carlin’s Hardcore History

Er bestaan voorlopig maar twee seizoenen van deze geweldige podcast. Maar die bestaan wel uit een viertal afleveringen van – hou je vast – telkens een vijftal uur. De eerste serie gaat over de opkomst en de val van het Perzische Rijk. De tweede over de Tweede Wereldoorlog in het Verre Oosten en vooral over de rol van Japan. Het is hardcore geschiedenisles, maar zo goed verteld en zo rijk gedocumenteerd dat het geen seconde verveelt.

Interessant voor de hardlopers die hun grenzen willen verleggen: met deze podcast in je oortjes geraak je verder. Ik spreek uit ondervinding.  

The Infinite Monkey Cage

The Infinite Monkey Cage is een wekelijks radioprogramma op BBC4 over jawel… wetenschappen. Minstens zo vermakelijk als No Such Thing, maar door de bijdrage van gastwetenschappers iets minder vrijblijvend. Geen irrelevante weetjes in deze podcast en ook geen schrik om ‘grote’ thema’s aan te kaarten zoals de grenzen van het universum, het concept tijd, de dood van de neanderthaler…